Mastoidit kulağın arkasındaki hassas bir kemik olan mastoidi etkileyen ve tüm kulak enfeksiyonları içinde en nadir görülen bakteriyel bir enfeksiyondur. Yapısı bal peteğine benzer olup orta kulakta hava boşluğu sağlamaya yardım eder. İltihaplandığında veya enfekte olduğunda, gözenekli kemik zarar görerek gözle görülür şekilde şişmeye neden olur.
Enfeksiyon normalde inatçı bir orta kulak enfeksiyonu sonucunda oluşur ve eğer hızla müdahale edilmezse çoklu komplikasyonlara neden olarak mastoid kemiğinin dışına yayılabilir. Enfeksiyon en çok çocuklarda görülse de bir yetişkin olarak siz de bu enfeksiyondan etkilenebilirsiniz. Eğer siz veya çocuğunuz yakın zamanda bir orta kulak enfeksiyonu geçirdiyseniz, mastoidit gelişme riskini en aza indirmek amacıyla doktorunuzun tavsiyelerini ve nekahet dönemi için önerilerini dikkate alınız.
Belirtiler diğer kulak enfeksiyonlarına benzer olmakla beraber göstergeleri daha belirgindir. Belirtilerin farkına varmak önemlidir.
Mastoidit normalde bakterilerin orta kulaktan mastoid kemiğindeki hava hücrelerine sıçramasıyla birlikte bir orta kulak enfeksiyonu sonrasında gelişir. Ancak deri hücrelerinin orta kulakta anormal birikimi sonucunda yoğun iltihaplanmaya ve enfeksiyonun mastoide yayılmasına yol açan kolesteatom rahatsızlığı da mastoide neden olabilir.
Eğer mastoidit geçirdiğinizden şüpheleniyorsanız mümkün olan en kısa sürede mutlaka bir doktora görünmenizi tavsiye ediyoruz. Doktor, kulağınızın işlevselliği ve herhangi bir iltihaplanma olup olmadığını değerlendirmek amacıyla kulağınızın içine bakarak ilk kulak muayenenizi yapacaktır. Enfeksiyon şüphesi varsa doktor tanıyı kesinleştirmek için röntgen, kan testleri ve eküvyon çubuğu ile kulak sıvısı kültürü alınması gibi işlemler önerebilir. Eğer enfeksiyonun şiddetli olduğu düşünülüyorsa sizden bilgisayarlı tomografi (CT) veya emar (MRI) taraması istenebilir.
Nadir durumlarda beyin zarının iltihaplandığı menenjit hastalığı gelişebilir.
Doktoruz rahatsızlığınız hakkında tanı koyduktan sonra büyük olasılıkla oral antibiyotik ve kulak damlası reçete edecek veya kulağın düzenli temizlenmesini önerecektir. Akut mastoidit vakalarında, tedavi hastanede yapılacak olup antibiyotik, serum yoluyla verilecektir.
Ayrıca ameliyatla mastoid kemiğini tamamen çıkarmak veya kulağınızı boşaltmak da birer seçenektir. Miringotomi olarak bilinen kulak boşaltma, kulak zarınızda küçük bir delik açılarak sıvının boşaltılmasını ve basıncın azaltılmasını sağlar. Kortikal mastoidektomi, mastoid kemiğinin çıkarılması için yapılan bir operasyon olup sadece iltihaplanma şiddetliyse uygulanır. Kemiğiniz ciddi olarak iltihaplanırsa ve çıkarılmazsa, hayati tehlike yaratabilecek kan pıhtıları veya beyin abseleri oluşma riski vardır.
Ameliyattan sonra birkaç gün hastanede kalmanız gerekecektir; hastaneden çıktıktan sonra en az bir hafta kadar ameliyat edilen kulağınızın ıslanmasına izin verilmeyecektir.
İyileşme durumuna bağlı olarak dört ila altı hafta sonra yüzmeye izin verilecektir. Doktorunuz muayene görüşmelerinde iyileşme sürecinde uymanız gereken kurallar hakkında sizi bilgilendirecektir.
Mastoidit geçirdiğinizden şüpheleniyorsanız mümkün olan en kısa sürede doktorunuza başvurun. Ek desteğe ihtiyaç duymanız halinde uzmanlarımız da hizmetinizde olacaktır. Diğer kulak enfeksiyonları hakkında daha fazla bilgi almak için dış kulak iltihabı, orta kulak iltihabı veya labirentit sayfalarımızı ziyaret edin. Herhangi bir seviyede işitme kaybı yaşadığınızı düşünüyorsanız size uygun işitme cihazı ürün gruplarımızı keşfetmenizi öneriyoruz.