Baş dönmesinin tıbbi ismi olan vertigo, çevremizdeki nesnelerin dairesel biçimde etrafımızda dönmesi hissidir. Kendi başına bir hastalık değil, aksine bir rahatsızlığın belirtisidir.
Beyin ya da baş-boyun hastalıkları, görme bozuklukları gibi çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir, ancak çoğunlukla iç kulak rahatsızlıklarının belirtisidir. İşitme kaybı ve veya kulak çınlaması ile birlikte de görülebilir.
İç kulaktan kaynaklandığında, dönme hissi devamlı ya da bazen hissedilebilir ve şiddeti genellikle baş hareket ettikçe artar. Bulantı ve kusma da eşlik edebilir. İç kulaktaki bu bozukluk en sık olarak viral enfeksiyonlar, iç kulaktaki sıvı basıncındaki değişiklikler, sinir iltihapları, tümörler, ilaçlar, kan dolaşım bozukluklarından kaynaklanır.
Baş dönmesi şikayetiyle doktora başvurduğunuzda işitme ve denge testleri yapılır. Daha ileri tetkik için sizden radyolojik ve nörolojik değerlendirmeler, alerji ve hormon testleri de istenebilir.
Bu testler sonucunda baş dönmenizin nedeni belirlenir ve akabinde doktorunuzun uygun gördüğü tıbbi ya da cerrahi tedavi uygulanır.