Kulak Çınlaması İle İlgili Bilmeniz Gerekenler

 

Kulak çınlaması (Tinnitus), dışarıdan gelen sesli bir uyaran olmadan kişinin kulağında ses duymasına denir. Bu ses kişiden kişiye değişip çınlama, uğultu, rüzgar sesi veya bir makinenin çalışma sesi gibi şekillerde algılanabilir.

Kulağınızda televizyon vınlamasına benzeyen sesler varsa ya da zil sesi, ıslık sesi gibi ya da bazen açık kalmış bir musluk ya da motor sesi gibi bir çınlama hissediyorsanız, vücudunuz alarm veriyor demektir. Bu alarm pek çok hastalığın habercisi olabilir. Peki daha çok yetiştinlerde görülen kulak çınlamasının sebepleri nelerdir?

Gürültülü ortamlar, yüksek ses - kulaklıkla müzik dinlemek ya da çalışma ortamanın gürültülü olması (iş makinelerinin sesi) gibi sebepler gençlerde kulak çınlaması sebepleri arasında ilk sıraları alır. Ancak yaşın ilerlemesiyle birlikte görülme oranının da arttığı kulak çınlamasının pek çok nedeni mevcuttur.

İşte genel olarak kulak çınlaması / Tinnitus nedenleri:

 Stres –Yoğun iş temposu: Kulak çınlamasını arttıran başlıca nedenlerden biri strestir. Stres kulak çınlamasına neden olur, kulak çınlaması da (duyuları kontrol eden) işitme merkezini uyarır. Hal böyleyken daha fazla stres hormonu salgılanır. Yani bu bir kısır döngüdür. Birey, kulak çınlamasına daha büyük bir stres ile tepki verir.

 İç kulaktaki tüylerin hasar görmesi:  Beyinde ses olarak algılanacak sinyali yaymak için harekete geçiren iç kulaktaki ince tüyler hasar gördüyse, hücreler sinyali rastgele sızdırmaya başlar. Bu da kulak çınlaması nedenleri arasında yerini alır..

 Kulak kiri: Kulak çınlaması neden olur sorusuna verebileceğimiz bir yanıt da kulak kiridir. Kulak salgısı, kirleri tutar ve bakteri büyümesini yavaşlatır. Böylelikle kulak kanalını korur. Fakat kulakta çok kir biriktiğinde atılması zorlaşır ve işitme kaybı ya da kulak zarı tahrişi gibi sebeplerden dolayı kulak çınlaması meydana gelebilir.

 Enfeksiyon ve hastalıklar: Enfeksiyon, orta kulak iltihabı, sinüzit, alerji ve nezle benzeri rahatsızlıklar kulağı etkileyerek çınlamaya neden olabilir.

 İlaçlar:  İlaçlara bağlı bir yan etki olarak da kulak çınlaması ortaya çıkabilir. 200'den fazla ilaç cinsinin kulak çınlamasına neden olduğu bilinmektedir. Bunlar arasında aspirin, romatizma ilaçları, idrar söktürücü ya da antibiyotik gibi pek çok ilaç bulunuyor. Özellikle de doz aşımlarında bu yan etki görülür.

 Kulak kemiği değişimleri: Daha çok genetik nedenlerden dolayı oluşan kulak kemiği büyümesi neticesinde çınlama ortaya çıkabilir. Aynı zamanda orta kulak içindeki kemik eklemlerinin sertleşmesi de kulak çınlaması sebepleri arasındadır.

 Kansızlık: Kırmızı kan hücrelerinin azlığı nedeniyle anemi yani kansızlık da, bazı durumlarda kulakta çınlama sesine neden olabilmektedir.

 Beyin Tümörü: Tümörler hassas yerleşimleri yüzünden kulak çınlamasının, işitme azlığının, denge bozukluğunun nedeni olabilirler.

 Hipertansiyon: Yüksek tansiyon, alkol, sigara ve kafein gibi tansiyona etki eden etmenler, kulak çınlaması nedenleri arasındadır.

Kadınlardaki hormonal değişiklikler

Vitamin, mineral eksiklikleri

Tiroid bezi (guatr) anormallikleri

Kuvvetli ses travmasına maruz kalma

Hafıza ve konsantrasyon ile ilgili sorunlar

Kulak zarı delikleri

Vücuttaki bazı sistemik hastalıklar

Kalp ya da kan damarları hastalıkları

Meniere hastalığı

Kulak Çınlamasının Tedavisi Var mı?

Uyku bozukluklarına ve hatta depresyona yol açabilen bu sesten muzdarip olduğunuzu düşünüyorsanız bir KBB hekimine danışmalısınız. Tedavisi henüz mümkün olmasa da, çeşitli yöntemlerle hayat kalitesi iyileştirilebilir. Bazı durumlarda ilaçlar ya da işitme cihazları (Kulak Çınlama Maskeleyici İşitme Cihazları İçin: http://bit.ly/2En4jhK) yardımcı olabilir.

Aşağıdaki ipuçları çınlamayla başa çıkmanızı kolaylaştırabilir. Bunlar doktor tavsiyesinin yerini tutmamakla birlikte, doktorun önereceği tedaviye ek olarak da uygulanabilir.

Stres yapmayın. Araştırmalara göre boşanma, sınavlar, yas gibi gerginlik ve duygusal stres yaratan durumlar çınlamayı tetikleyebiliyor.

Kulaklarınızı koruyun. Yüksek müzik ve gürültülü ortamlardan kaçınarak daha ileri bir işitme kaybından korunun. Gerektiğinde kulak koruyucu tıkaç kullanın:  http://bit.ly/2EojEi3

Kafeini azaltın. Çay, kola, kahve, alkol gibi uyaranlar bazı kişilerde çınlamayı geçici olarak artırabilir.

Kan basıncınızı sürekli kontrol ettirin. Çınlamaya etkisi olabilen yüksek kan basıncını önlemek için tuz alımını kısıtlayın.

İşe hemen yaramadığı için ilaç tedavisini yarım bırakmayın. Bazı ilaçların etki göstermesi zaman alabilir, sabırlı olun!

Aile ve arkadaşlarınızla konuşun. Çevrenizdekilerin desteğini hissetmek ve onlarla paylaşımda bulunmak mücadelenizde size yardımcı olabilir.

Çınlamayla ilgili daha fazla bilgi ve randevu için Maxtone’a ulaşın: 444 47 74



Maximum Görünmezlik

Şaşırtıcı derecede küçük boyutlar

Keşfet

Maximum Bağlantı

İşitme cihazlarınızla hayata bağlanın

Keşfet

Maximum
Şarj

Bu rahatlığı siz de yaşayın

Keşfet

Maximum
Hesaplı

Her cebe uygun çözüm

Keşfet
Gürüntüde anlama testi
Gürültüde anlamanızı test edin
Test Et
Ücretsiz Randevu Alın
Ücretsiz Randevu alın
Uzmanımız işitme testinizi yorumlasın
Uzmanımız İşitme
Testinizi Yorumlasın
Sgk katkısı ile işitme cihazı nasıl alınır
SGK Katkısı ile
işitme cihazı nasıl alınır?
İncele
Size en yakın maxtone
Size En yakın Maxtone
Bul
maxtone

Türkiye'nin İşitme Merkezi

Yüksek teknoloji, yılları kapsayan

profesyonel hizmet ile tanışın.

En Yakın Maxtone

Hemen Ara

Whatsapp
En yakın Maxtone Size en yakın maxtone şubesi Whatsapp destek hattı Whatsapp destek hattı