Koklear implant ameliyatından sonra kullanılan 'rehabilitasyon' terimi, işitme kaybından sonra duymayı yeniden öğrenmek anlamına gelir.
Svetlana Bayguzina
İşitme engelli kişileri, bebeklik döneminden itibaren (her yaş grubu dahil olmak üzere) (re)habilitasyon için uygun adaylar olarak değerlendirebiliriz. Ayrıca işitme kaybı zamanla ilerlemiş ya da sonradan işitmesini kaybetmiş olan kişiler de değerlendirme sonuçlarına göre rehabilitasyon desteği alabilirler.
Rehabilitasyona devam gerekli mi?
Rehabilitasyona devam eğitimin başarısını doğrudan etkiler. Düzenli olarak uygun eğitsel destek alan çocukların daha başarılı olduğu bilinmektedir.
Çocuğa işitme kaybı tanısının konulduğu yaş, uygun programlanmış işitme teknolojilerinden faydalanması, eğitime başlama yaşı, takvim yaşı ile dil yaşı arasında farkın olup olmaması, bilişsel düzeyi, ek engelin olup olmaması gibi konular sürecin ne kadar uzun olacağı hakkında bize fikir verebilir.
Uygun ve doğru eğitim yaklaşımlarının kullanılmadığı, aile ile ilgili faktörlerin (ailenin iletişim tarzı, eğitime ne düzeyde katılabildiği, evde eğitimi ne düzeyde uygulayabildiği, ailenin disiplin tarzı gibi konular) göz önünde bulundurulmadığı durumlarda rehabilitasyon süreci uzayabilmektedir.
Rehabilitasyon süreci ne kadar sürüyor?
Ne kadar süreceğine karar vermemiz için ölçme ve değerlendirme yapmamız gereklidir. Aksi takdirde eğitim sonucunda yeterli bilgi ve becerinin kazandırılıp kazandırılamadığı ya da ne kadar kazandırıldığını belirleyemeyiz. Gelişimi her aşamada değerlendirmeliyiz. Bu, gelecekteki rehabilitasyon sürecini planlamamız için de önemli veriler sağlar. Kararları işitme engelli kişinin özellikleri ve gereksinimlerini dikkate alarak veririz.
Rehabilitasyonda tutum ne kadar önemli?
Motivasyon ve uygun beklentilere sahip olmak önemlidir. Kullanıcılar rehabilitasyonun uzun bir süreç olduğunun farkında olmalı. Biz onlara ameliyattan önce bu süreci açıklayıp onları hazırlıyoruz. Kullanıcının ve çevresinin de anlayışlı ve sabırlı olması gerekli.