Koklear implant (Kİ) ve işitme cihazı kullanıcıları sessiz ortamlarda ve ses kaynağına yakın olduğu durumlarda en iyi işitme performansı sağlarlar. İlkokul çağına başlamış Kİ ve işitme cihazı kullanıcıları sınıf ortamında öğretmenlerini duymakta zorlanabilir. Bunun nedeni öğretmen ve öğrenci arasındaki mesafe, sınıf ortamının akustiğinden kaynaklanan yankılanma ve en önemlisi arka plan gürültüsüdür. Kİ ve işitme cihazı kullanan çocuklar bu nedenlerden dolayı öğretmenlerini yeterince iyi duyamayabilirler ve okuldaki başarıları ciddi şekilde etkilenebilir. Sadece okulda değil konuşma seslerinin gürültüden baskın olduğu yani sinyal gürültü oranının zayıf olduğu birçok ortamda da işitme cihazı veya KI kullanan kişiler konuşmacıyı duymakta güçlük çekmektedirler.
Bu durumlarda konuşmacının sesinin kullanıcıya direkt ulaştığı bir verici mikrofonu ve alıcısı bulunan FM (frekans modülasyonu) sistemlerinin kullanılması gerekmektedir.
FM sistemlerinin alıcısı, koklear implant konuşma işlemcilerinin veya işitme cihazlarının pil yuvalarına yerleştirilir. Verici mikrofon ise öğretmen veya konuşmacı tarafından kullanılmaktadır. (resim 1) FM sistemleri ile gürültüden daha baskın bir konuşma sesi kullanıcıya aktarıldığı için özelikle KI kullanan okul çağındaki çocukların okuldaki başarıları ciddi bir şekilde etkilenmektedir.
MEDEL KI sistemleri ile son teknoloji FM sistemler uyumludur. İleri teknoloji özelliklere sahip Sonnet konuşma işlemcileri ile de FM sistemler rahatlıkla kullanılabilmektedir (Resim 2). Tek parça konuşma işlemcisi olan Rondo ile de FM sistemler uyumludur. (Resim 3) Rondo konuşma işlemcisi için mini batarya seçeneği ile FM sistem bağlantısı sağlanabilir.
Sadece KI kullanan çocuklar için değil işitme cihazı kullanıcıları içinde aynı durum söz konusudur. İşitme kaybı derecesi ne olursa olsun işitme cihazı kullanıcılarının da birçok noktada özellikle okulda FM sistemlerine ihtiyacı vardır.
Mevcut teknolojilerin sunduğu imkânlar doğrultusunda artık Beltone işitme cihazları ile uyguladığımız birçok işitme cihazında 2.4Ghz kablosuz veri aktarım özelliği mevcut. Bu sayede kullanıcılara işitme cihazları ile ücretsiz verilen Audiolink isminde kişisel ses aktarımı yapabilen cihazlar kullanabiliyoruz. Kullanıcıların kullandığı her iki işitme cihazına da aynı anda bağlanabilen ve işitme cihazlarına ek bir aygıt bağlanmadan kablosuz teknoloji özelliği ile eşleşme yapılarak bu cihazlarla da yine konuşma sesini direkt kullanıcıya aktarabiliyoruz. (Resim 4)
FM sistemleri ve kişisel ses aktarıcılar sadece çocuklar için değil yetişkinler içinde kullanılabilmektedir. Örneğin restoranda, büyük bir amfide veya sokakta gürültünün yoğun olduğu ortamlarda da konuşmanın net duyulabilmesi için bu cihazlar kullanılabilir.
İşitme cihazı ve KI kullanıcıları gün içinde cihazlarını bazı nedenlerden dolayı çıkardıklarında, bakım ihtiyaçlarını giderirken veya gece uyurken çıkardıkları zamanlarda da bazı sesleri duymak veya farkında olmak zorundadırlar. Örneğin işitme cihazı veya KI kullanan bir yetişkin sabah uyanırken güçlük yaşayabilmektedir. Ya da işitme aletini çıkardığında kapı sesi, telefon sesi veya diğer sesleri duyamamaktadır. İşte bu durumlarda da yardımcı dinleme sistemlerini kullanabilmektedirler. Yardımcı dinleme sistemleri yüksek şiddetli sesle, ışıkla ve titreşimle kullanıcıyı uyarabilmektedir.Sabah uyanırken çalar saat ile birlikte yatak-yastık titreştirici kullanarak, kapı zili çaldığında ışıklı veya titreşimli alıcılar kullanarak, ya da özellikle işitme engelli annelerin bebekleri ağlarken hemen fark edebileceği titreşimli uyarılar veren aygıtlar kullanarak günlük hayatları oldukça kolaylaşabilir.
Bu durumlar için Bellman ürünlerini kullanıcılarımıza öneriyoruz. Bu ürünler yine aynı şekilde bir verici ve birde alıcı olarak kullanılıyor. Bir alıcı ile birden çok verici aynı anda kullanılabiliyor yani kullanıcı hem bebeği ağladığında hem kapı çaldığında hem de çalar saat alarmı çaldığında hepsini aynı anda fark edebiliyor. Bunu da kol saati gibi kullandığı titreşimli alıcı uyarıcısı ile takip edebiliyor.