Sesleri doğru bir şekilde algılayıp iyi yorumlamak için sağlıklı işiten 'iki' kulağımızın olması gereklidir.İşitme organımız aynı zamanda denge organımızdır. iki tarafta bulunan kulaklarımız sayesinde sesleri dengeli duyarız ses şiddetine göre mesafe tahmini ve yön tayini yapabiliriz. Kulaklarımızdan biri işitme kaybı yaşadığında bir çok şey altüst olur.İki taraflı işitme kaybı olan bir kişinin sadece bir kulağının işitme cihazıyla rehabilite edilmesi de sorunlara neden olacaktır. İyi görmek için iki gözümüzü ve hareket etmek için iki bacağımızı kullandığımız gibi aynı şekilde çift taraflı işitme kaybında da çift işitme cihazı kullanılması gerekir.
Kısaca çift tarafta işitme cihaz kullanımının faydalarını şöyle özetleyebiliriz;
Çift taraflı dinleme, hem normal hem de gürültülü ortamlarda konuşulan kelimeleri ayırt etme yeteneğinizi arttırır. Sessiz bir ortamda tek işitme cihazı ile işitmenizde sorun olmayabilir ancak gürültülü bir ortamda tek işitme cihazı genelde yeterli olmaz. Çoğu kullanıcı böyle durumlarda cihazın sesini yükseltir, ancak cihazın sesinin yükseltilmesi seslerin daha net duyulmasını değil, sadece daha yüksek gelmesini sağlar.
Çift taraflı cihaz kullanımı doğal işitmeye daha yakın olduğu için kullanıcının ses kaynağını belirlemesine, yani sesin nereden geldiğini tayin etmesine yardımcı olur.
Çift taraflı cihaz kullanımında sürekli tek kulağa yüklenmek zorunda kalmayacağınız için daha az yorulursunuz.
Çift taraflı dinleme sayesinde gürültülü ortamlar ve grup sohbetleri gibi arka plan seslerin yoğunlukta olduğu durumlarda dahi daha iyi ses kalitesi ve dinleme konforu elde edersiniz. Tek cihaz kullanımında 3 metre uzaktaki sesleri net bir şekilde duyarken çift cihazda bu mesafe 12 metreye kadar çıkabilmektedir.
İki tarafa da gerekirken tek tarafta işitme cihazı kullanmak, cihaz kullanılmayan kulakta kaybın ilerlemesine yol açabilir.