Kulak Çınlamasının Nedenleri Nedir?

Kulak çınlaması, bir diğer adıyla Tinnitus olarak biliniyor. Kişinin kulakta olmayan bir sesi duyma durumu kulak çınlaması olarak tanımlanır. Bu çınlama sesleri; Uğultu, vızıltı, şırıltı gibi farklı şekillerde kendini gösterir. Bu durum insanı çok rahatsız eder. Genellikle kulağın çınlaması duyu kaybı veya iç kulaktan kaynaklı bir sorunla bağdaştırılır. Ayrıca bu çınlamanın birçok farklı sebebi de olabilir. Özellikle stres, çok yüksek sesle şarkı dinleme, gürültülü iş yerleri, birtakım ilaçlar yan etki yapar. Buna ek olarak damar problemleri gibi faktörler kulak çınlamasını ortaya çıkarır.

Kulak çınlaması yaşayan her kişi için hayatta bazı olumsuz etkiler olur. Hastanın uyku düzenin dahi bozulma durumu vardır. Bundan kaynaklı, kulak çınlaması rahatsızlığı olanlar mutlaka bir kulak burun boğaz (KBB) hekimine görünmelidir. Hekimler hastaya detaylı bir değerlendirme yapar. Kulak çınlamasının tedavisi, birçok farklı nedene bağlı olarak değişkenlik gösterir. Kulak çınlamasının tedavisinde; maskeleme yöntemi, işitme cihazları, kulağı rahatlama teknikleri yapılır. Kulak çınlaması noktasında muhakkak bir uzman yardımı almak, insanların yaşam kalitesini iyileştirmesi için büyük önem taşır.

Kulak Çınlamasının Sık Karşılaşılan Nedenleri?

Kulak çınlamasının birçok sorunu olduğundan bahsettik. Peki bu yaygın sorunları nasıl sınıflandırırız? İşte çok sık karşılaşılan kulak çınlamasının nedenleri:

• İşitme kaybı: İç kulakta yaşanan işitme kaybı sorunu, beyin tarafından dengesizlik olarak algılanabilir. Böylelikle bu sorun kişide kulak çınlamasına sebebiyet verir.

• Kulak Enfeksiyonu: Kulakta oluşan bazı enfeksiyonlar, kişinin kulağının çınlamasına yol açar.

• Yüksek sese maruz kalmak: Çok fazla süre boyunca yüksek seste kalmak, duyu sisteminde hasarları ortaya çıkarır ve çınlamaya neden olur.

• Damar sorunu: Kulakta bulunan kan damarlarının genişlemesinde yahut daralmasında kulak çınlaması olur. Bu durum kişinin bünyesindeki kan akışının düzensizliğinden ortaya çıkma ihtimali yüksektir.

• Sinir sistemi rahatsızlıklar: Duyu sinirlerinde ya da beyinde ortaya çıkan bozukluklar, kulağın çınlamasını doğrudan etkileyebilir

• Anksiyete veya stres: Yoğun işte çalışma, stres ve anksiyete durumlarında, beyin kulak çınlaması gibi semptomlar üretir.

• Kulak kirleri: İç kulakta biriken yabancı cisimler ve kirler yine kulağın çınlamasına sebebiyet verir.

• Kulak zarı sorunu: Kulağın zarında kendini gösteren yırtıklar veya deformeler, kulak çınlamasına neden olabilir.

• İlaç kullanımı: İlaçların yan etkileri arasında kulak çınlaması bulunur.

• Eklem bozuklukları: Çene ekleminde meydana gelen bozukluklar, kulak çınlamasının nedeni olabilir.

Kulak Çınlamasını Azaltmak İçin Doğal Yöntemler Hangileri?

Kulak çınlaması, tıbbi bir sorunun başlangıcı yahut belirtisi olabilir. O yüzden çınlamanın altında yatan sebepleri tespit etmek için mutlak suretle bir hekime danışmak gerekir. Fakat bazı insanlar kulak çınlamasını hafifletmek için doğal yöntemlere başvurmak ister. Bu bölümde kulak çınlamasını azaltmaya yardımcı bazı doğal yöntemler şunlardır:

Masaj: Çene, kulak ve boyun bölgesi için hafifçe masaj yapmak; kasların rahatlayıp gevşemesine katkı sağlar.

Akupunktur: Bazı hastalar, kulak çınlamasını azaltmak için akupunktur tedavisinden faydalanır.

Rahatlama egzersizleri: Stres ve anksiyete, kulaktaki çınlamayı artırır. Bunun için meditasyon, yoga, meditasyon ve derin nefes alma gibi teknikleri kişi denerse faydasını görür.

Beyaz Gürültü: Kulak çınlamasını engellemek için beyaz gürültü cihazları kullanabilirsiniz.

Diyet: Birtakım sebepler, şeker, tuz, alkol ve kafein tüketilmesi azaltılması kulaktaki çınlamayı hafifletir.

Magnezyum takviyesi: Magnezyum eksikliği de bireyin kulak çınlamasına yol açar. Bu sebepten dolayı hekime danışıp ardından magnezyum takviyesi alınır.

Her bireyin kulak çınlaması süreci çok farklı olabilir. Özellikle doğal yöntemler herkes için aynı sonucu vermez. Kulak çınlaması rahatsızlığı devam ettiği taktirde, mutlaka bir uzman hekime başvurmalıdır. Tedavi için önlem almak mühimdir.

Kulak Çınlamasında Son Teknolojiler

Kulak çınlaması (Tinnitus) tedavisi için her daim geliştirilen bazı teknolojiler ve tedavi yöntemleri bulunur. Bu ileri teknolojiler, kulak çınlaması rahatsızlığında önemli bir ilerleme katetmiş olsa da her bir insanın durumu farklıdır. Kişinin doğru ve etkili tedavi için bir uzmana danışması önem arz eder. Uzman bir odyolog ya da kulak burun boğaz uzmanı (KBB), kişinin durumunu değerlendirerek en uygun tedavi planını belirler. Kulak çınlaması sahasında son teknolojilerden bazıları:

• Kognitif Davranışçı Terapi (KDT)

• Ses Terapisi

• Çınlama baskılayıcı maskeleme cihazları

• Akustik Nöromodülasyon


Maximum Görünmezlik

Şaşırtıcı derecede küçük boyutlar

Keşfet

Maximum Bağlantı

İşitme cihazlarınızla hayata bağlanın

Keşfet

Maximum
Şarj

Bu rahatlığı siz de yaşayın

Keşfet

Maximum
Hesaplı

Her cebe uygun çözüm

Keşfet
Gürüntüde anlama testi
Gürültüde anlamanızı test edin
Test Et
İşitme merkezimizden randevunuzu alın
İşitme merkezimizden randevunuzu alın
İşitme uzmanlarımız işitme testinizi yorumlasın
İşitme uzmanlarımız işitme testinizi yorumlasın
SGK katkısıyla nasıl işitme cihazı alabilirsiniz?
SGK katkısıyla nasıl işitme cihazı alabilirsiniz?
İnceleyin
Size en yakın Maxtone İşitme Merkezi
Size en yakın Maxtone İşitme Merkezi
Bul

Hemen Ara

Whatsapp
En yakın Maxtone Size en yakın maxtone şubesi Whatsapp destek hattı Whatsapp destek hattı