İşitme kayıplı kişiler elbette araç kullanabilir. Kişinin bir ya da her iki kulağının işitme cihazlı ya da cihazsız saf ses ortalaması 35 dB veya daha iyi olmalıdır. İşitme cihazıyla bu kriteri sağlayan kullanıcıların raporlarında işitme cihazı kullanma kodu belirtilmektedir. Kişi bu kriteri işitme cihazı ile sağlıyor ise işitme cihazları olmadan trafiğe çıkması yasaktır ve tehlike arz etmektedir.
Bu kriteri sağlayan sürücü belgesi verilebilen kullanıcılar ambulans, resmi veya ticari araç kullanamazlar.
Tek taraflı işitme kayıplarında, işitme kayıplı kulakta saf ses ortalamasının en fazla 50 dB olması koşuluyla B ve F sınıfı ehliyet alabilmektedir. Bu kişiler de ticari araç kullanamaz ancak; işitme cihazı ile kullanabilecekleri belgelerine işlenmektedir.
İşitme cihazı kullanan kişiler A1, A2, C, D, E, G Sınıfı Sürücü Belgesi alamamaktadır. İşitme cihazı kullandıkları halde B Sınıfı Sürücü Belgesi alanların ticari araç kullanmayacakları belgelerine işlenmektedir
Otoskleroz (kulak kireçlenmesi), presbiakuzi (yaşlılığa bağlı işitme kaybı), kronik otit (kulak iltihabı) gibi ilerleyici kulak hastalıklarında en az 2 yılda bir muayene kaydı istenmektedir.
Bedenen ve ruhen sağlam, görme derecesi sürücü belgesi almaya elverişli olan işitme ve konuşma engellilere, ticari olmamak koşuluyla sadece otomobil kullanmak üzere H Sınıfı Sürücü Belgesi verilebilir. Bunların kullandıkları aracın arka camının sol ve sağ üst köşelerine işitme ve konuşma engelli olduklarını belirleyen işaretler yapıştırılması ve yeterince dikiz aynaları ile araçların donatılması gereklidir. Ayrıca, her iki kulakta 50 dB’den fazla işitme kaybı olan ve/veya işitme cihazından fayda görmeyen olgular bu kapsamda değerlendirilmektedir.
Daha fazla bilgi için web sayfamıza göz atmayı unutmayın.
Maxtone İşitme Merkezi Bakırköy Şube
Odyolog Tuğba Nur DEMİRCAN