İşitme cihazını kullanmak belli süreçlerden oluşmaktadır. Adaptasyon sürecinde; daha önce cihaz kullanmamış yeni kullanıcılar için ilk gün bir saat olarak başlanılarak, her geçen gün sayısı kadar kullanım süresi arttırılmalıdır; tecrübeli kullanıcılar içinse rutinde önceden kullandıkları gibi düzenli olarak yeni cihazlarını kullanmaya devam edebilmektedirler. İşitme cihazına adaptasyon; işitme kaybının derecesine, süresine ve işitme cihazını kabullenme isteğine bağlı olarak kişiden kişiye değişmektedir (1).
İşitme cihazı; sadece konuşmayı değil, çevredeki tüm sesleri hastaya duyurabileceğinden, normal işiten bireylerin işittiği ancak zaman içinde unutulmuş olan sesleri (kâğıt hışırtısı, ayak sesleri gibi), tekrar işitmeye başladıklarında ilk günlerde hastayı rahatsız olabilecekleri unutulmamalıdır. Beltone ve ReSound İşitme cihazlarının her bir farklı ortam ve mekân (sokak, alışveriş merkezi, restoran gibi) için özelleşmiş programları mevcut olup, kullanıcıların dilediğin zaman bu programlar arasında geçiş yapabilmesine ve manuel olarak ses ayarı yapmalarına olanak sağlamaktadır. Kullanıcıların, işitme cihazının programları aktif bir şekilde kullanması cihaza adaptasyonlarına ve memnuniyetine katkı sağlamaktadır (2).
Her ne kadar çok farklı yapıda ve özellikte işitme cihazları olsa da hepsi bir takım ortak özelliklere sahiptir. Cihaz kullanmaya başlayacak olan kullanıcıya işitme cihazının özellikleri, açılıp kapanması, pili, özel durumlarda kullanımı, telefonda kullanımı, cihaza alışma dönemi, kulak kalıpları ve cihaz bakımı/temizliği hakkında detaylı bilgi uzman tarafından verilir. Sonrasında mutlaka kullanım kılavuzu kontrol edilerek okunmalı ve gerektiği durumlarda uzmana danışılmalıdır.
İşitme cihazını kullanımın ilerleyen sürecinde tam konfor sağlaması ve alınan verimin maksimum düzeyde olması için kişinin işitme kaybının belli periyotlarla takip edilmesi, ayarların yenilenmesi ve işitme cihazının yıllık bakımlarının yapılması gerekir. İşitme cihazı kullanıcıları işitme testlerini her yıl rutin bir şekilde yaptırmalıdır. Test sonrasında işitme cihazı yeni teste göre tekrar ayarlanmalıdır.
Kaynakça
1) Yiğit, Ö. & Kılıç, S. (2019). İşitme Cihazı Memnuniyetinde Cihaz Kullanım Süresinin Rolü. Hacettepe University Faculty of Health Sciences Journal,6(3),243-253
2) Pasta A et al., Investigating the Provision and Context of Use of Hearing Aid Listening Programs From Real-world Data: Observational Study, J Med Internet Res 2022;24(10)
Maxtone İşitme Merkezi Kadıköy Şubesi
Odyolog Ziyaberk BAŞOĞLU