Yeni bir işitme cihazı almaya karar verirken cihazın kullanım ömrünü göz önünde bulundurmak gerekir. Son yıllarda teknolojik gelişmelerle birlikte modern işitme cihazlarında kullanım ömrü uzamıştır. Güncel veriler bir işitme cihazının ortalama ömrünün üç ila yedi yıl arasında değiştiğini göstermektedir. Değişkenliğin nedeni kullanıcıya ve cihaza bağlı faktörlerdir. Bu faktörler; cihazın yapımında kullanılan malzemeler, cihazın ne kadar kullanıldığı, hangi sıklıkla bakım yapıldığı, cihazın nasıl muhafaza edildiği ve kullanıcının vücut fizyolojisidir.
İşitme cihazları dayanıklı olacak şekilde tasarlanmış olsalar da zamanla yapısal bozulmalara maruz kalabilirler. Günümüzde satılan çoğu işitme cihazının üzerinde suya, toza ve neme dayanıklı koruyucu bir nano kaplama vardır. Ancak yine de darbelerden korumak için dikkatli kullanmak gerekmektedir.
İşitme cihazınızın beklenen kullanım ömrünü uzatmak için, işitme uzmanın belirttiği şekilde günlük olarak temizlenmelidir ve her üç ila dört ayda bir işitme kliniğinde profesyonel bakım yapılmalıdır.
Sürekli olarak nemli veya tozlu ortamlarda bulunan işitme cihazları, genellikle diğer işitme cihazlarına göre daha fazla performans sorunu oluşturabilir. Bu nedenle koruyucu kılıf veya kutu kullanımı önerilir.
İşitme cihazlarını kullanmadığınız zamanlarda saklama şekli de işitme cihazının ortalama kullanım ömrünü etkileyen bir faktördür. Tek kullanımlık pillere işitme cihazlarını pil kapağı açık şekilde muhafaza etmek gerekir. Nem giderici bir tablet kullanımı cihazları daha kuru tutacak ve bu da daha uzun süre kullanımına yardımcı olacaktır. Şarj edilebilir işitme cihazları için lityum pillerin yaklaşık ömrü beş yıldır. Cihaza sahip olduğunuz süre uzadıkça pil ömrü kısalır. Pilinizin normalden daha hızlı tükendiğini fark ederseniz yeni cihaz almanız gerekip gerekmediği konusunda işitme cihazı sağlayıcınızla görüşmeniz gerekmektedir.
İşitme cihazı endüstrisindeki genel kanı kulak arkası işitme cihazlarının kulak içi işitme cihazlarından daha uzun ömürlü olduğu yönündedir. Bunun sebebi, kulak içi cihazlarda işitme cihazının bütün elektronik bileşenlerinin kulak kanalının nemli yapısıyla doğrudan temas halinde olmasıdır. Bu nedenle çoğu uzmanların önerisi kulak arkası cihaz kullanımı yönündedir.
Vücut fizyolojisindeki değişken bireysel faktörler de cihaz kullanım ömrünü doğrudan etkiler. Çok yağlı bir cilde sahip kişilerde, çok fazla kulak kiri üretimine meyilli kulaklarda, aşırı terleme durumlarında işitme cihazı etkilenebilir. Elbette bunları kontrol edemezsiniz ancak bu sorunlardan herhangi birine sahip kullanıcıların işitme cihazı seçerken işitme uzmanıyla bu durumları görüşmesi gerekmektedir. Belirtilen faktörlere dikkat edildiğinde, doğru uygulamalar kullanıcı ve uzman tarafından profesyonelce uygulandığında işitme cihazlarının kullanım ömrünü uzatmak mümkündür.
Maxtone İşitme Cihazları Ümraniye Şubesi
Odyolog Betül RENÇBER